rum barrel aged coffee

Rum Barrel Aged

Barrel aged coffee

Guess who’s back!

De dagen worden korter, koeler en het wordt al snel donker. Het is weer tijd voor een nieuwe barrel aged koffie van Cook & Boon.

Barrel aged COFFEE

De Barrel Aged koffie van vorig jaar was een heel groot succes. Toen hadden we een Braziliaanse Yellow Bourbon koffie laten rijpen op een bourbon vat van Woodford Reserve. Dit jaar is er gekozen voor een andere koffie én een ander vat.

RUM BARREL AGED MET koffiebonen uit costa rica

We hebben gekozen voor een gewassen Costa Ricaanse boon, met een mooie gebalanceerde body. Deze hebben we laten rijpen in een vat dat sinds 1994 in gebruik is geweest bij een distilleerderij in New Yarmouth, te Jamaica. De rum, welke in het vat heeft gezeten, herbergt aroma’s die je doen denken tropisch fruit, macadamia en een duidelijke toets van kaneel. Ook geeft het Amerikaanse eikenhout de koffie wat extra diepgang.

Bij onze vorige barrel aged koffie hebben we de bonen gedurende een periode van 6 weken laten rijpen in het oude bourbon-vat. Een geslaagde koffie, alleen vonden wij de bourbon wat overheersen. Vandaar dat we dit jaar hebben gekozen om een periode van 3 weken aan te houden. Hierdoor komt de hint van de rum wat subtieler naar voren. Maar vergis je niet hoor, de rum; die proef je sowieso! En no worries, dronken word je er niet van…De koffie is alcoholvrij! De eventuele alcohol die de bonen in het rijpingsproces tot zich hebben genomen, is tijdens het koffiebranden verdampt.

Dus geniet én drink hem met maten. 

TIPS BIJ ZETMETHODEN

Graag bieden we jullie nog een aantal tips om het beste in deze koffie naar voren te halen.

  • Wanneer je deze gebruikt om een mooie espresso van te zetten, raden we aan om dit in een dubbel filterbakje te doen. Op deze manier zorg je voor een evenredige extractie
  • Daarbij raden we de volgende ratio aan: 18 gram in, 45 gram uit. Hierbij adviseren we een doorlooptijd van 24 à 27 seconden.
  • Ben je een liefhebber van filterkoffie, dan raden we een ratio van 1 op 16 aan.
  • Gebruik je een V60 of Chemex? Vergeet dan niet je papieren filter even door te spoelen met water voor gebruik, zo voorkom je een eventuele papiersmaak in je koffie.
  • Een suggestie voor het gebruik van de bonen tijdens het kerstdiner; verras je gasten met de meest overweldigende affogato die ze ooit hebben geproefd. Zet een espresso en voeg hier een goede kwaliteit vanille-ijs aan toe en top eventueel af met wat rum-rozijntjes.
  • Een andere serveertip; maak een spetterende indruk met een extra luxueuze tiramisu, waarbij de lange vingers hebben gezwommen in de rum barrel aged espresso.

 

Geniet van onze barrel aged koffie. Deel  je koffiemoment in een instagram-story met de hashtag #barrelagedcoffee en vermeld je daarbij @cookbooncoffeeroasters en maak kans op een gratis thuisbarista-workshop!

rum barrel aged coffee vat
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’