Wat is een flat white

WAT IS EEN FLAT WHITE?

Melkkoffies zijn momenteel erg populair. Van cappuccino tot latte macchiato en van een caffè latte tot een flat white. Met zoveel variaties zijn ze vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.  In deze blog gaan we graag dieper in op de flat white. Want wat is het precies, wat is de bereidingswijze, hoe verschilt hij ten opzichte van een cappuccino of een latte macchiato en welke koffiebonen zijn het meest geschikt? Ontdek vers gebrande Cook & Boon koffiebonen>>

HOE WORDT EEN FLAT WHITE BEREID?

Een flat white is een populaire melkkoffie die zijn oorsprong vindt in Australië. Bij veel barista’s is deze koffie favoriet vanwege de goed uitgebalanceerde smaak. Door de dubbele ristretto heeft deze koffievariatie een sterke smaak die subtiel wordt ondersteund door de fluweelzachte melk. Je bereidt hem met een dubbele ristretto, opgeschuimde melk en een dun laagje melkschuim.

Bij een ristretto gebruik je 15 ml water t.o.v. 30 ml water bij een espresso. Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Kortom: een ristretto is sterker van smaak, maar niet sterker wanneer het op de hoeveelheid cafeïne aankomt.

Eventueel is het ook mogelijk om een dubbele espresso te gebruiken in plaats van ristretto. Serveer deze koffievariant in een grote cappuccino kop.

VS CAPPUCCINO OF LATTE MACCHIATO
De flat white heeft een sterkere smaak dan een cappuccino en een latte macchiato, doordat er gebruik wordt gemaakt van een dubbele ristretto in plaats van een enkele espresso. Daarnaast heeft  de koffievariant een dunnere schuimlaag dan een cappuccino. 

Uiteindelijk is het de krachtige smaak van de dubbele ristretto in combinatie met de fluweelzachte melk, die een flat white zo kenmerkend maakt.

WELKE KOFFIEBONEN ZIJN GESCHIKT?
Omdat dit een melkkoffie is voor de echte koffieliefhebber, raden we een koffiemelange aan met een wat pittigere smaak. Graantonen en rijp fruit geven de body. Tip! Ga voor de Original melange of de Supercharged melange.

 

SHOP COFFEE>>

ENJOY!

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’