iced coffee vs cold brew

Iced coffee vs cold brew

iced koffie versus cold brew: het verschil

Iced coffee of IJskoffie wint sterk aan populariteit: het is hét trendy drankje bij warm weer! Alleen; welke versie moet je nou hebben? 

Ga je voor een iced coffee of de cold brew coffee? Wat is het verschil tussen deze koffievarianten en hoe maak je dit? Ontdek het in deze blog.

iced coffee

Iced koffie is koffie die op de normale manier wordt gezet en daarna over een glas met bolletjes ijs wordt geschonken. Een andere optie is dat je de koffie even terug koelt in de koelkast en daarna over het ijs schenkt. Bij iced coffee wordt vaak een bolletje ijs gebruikt. Deze wordt dan bovendien vaak nog afgetopt met een dot slagroom: ultieme verwennerij!

cold brew

Cold brew is echter een totaal andere manier om ijskoffie te maken. Hierbij wordt de koffie koud gebrouwen. De koffie wordt dus met koud water ipv warm water gezet, je laat de koffie ongeveer 12 uur trekken in water wat op kamertemperatuur is. Dit mix je met ijsblokjes of met een klein scheutje melk/ vanille.

1. Gebruik 17 gram koffie op 250 ml water.

2. Doe de gemalen koffie in een reservoir met deksel, voeg het water toe.

3. Laat dit mengsel ongeveer 12 uur trekken in de koelkast.

4. Leg een stoffen filter in een vergiet en zet dat op een koffiepot.

5. Haal de koffie door het filter

6. Voeg ijsblokjes toe.

7. Voeg bij het uitserveren een scheutje melk of vanille melk toe om de koffie wat romiger te maken.

 

Let op!

Gebruik je ijsblokjes, wacht dan niet te lang met uitserveren. Je kunt de cold brew koffie ook koud houden met chillstones of plastic vormpjes met koud water erin, die verdunnen de koffie niet. Gebruik de ijsklontjes dan pas bij het uitserveren.

Koffie met koude extractie gezet, smaakt heel anders dan koffie met warme extractie. Het verschil zit hem vooral in de zuurgraad. Deze is bij cold brew heel laag, de smaak is zacht en soms zelfs stroperig.

 

Wij gebruiken voor onze cold brew koffie de Classic koffiebonen. Deze koffie heeft een aromatische body van gebrande noten met een lichte zuurgraad aan het begin, maar daarna harmonisch in de mond.

Welke wordt het voor jou de iced coffee of de cold brew coffee?

IMPRESS YOUR GUESTS!

iced coffee
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’