Roast on demand Single origin Cook & Boon

Roast On Demand: No. 02

ROAST ON DEMAND 2: GUATEMALA

De 2e roast on demand komt uit Guatemala. In deze specialty coffee proef je smaken van melkchocolade maar ook citrus.

 

Specs:

  • Country Guatemala
  • Region Antigua
  • Altitude 1.500-1.600 meter
  • Processing Fully washed
  • Variety Bourbon
 
 

GUATEMALA, ANTIGUA
De koffiebonen zijn op een kleine familieboerderij in Antigua verbouwd. Antigua wordt namelijk gezien als het bekendste koffiegebied in Guatemala. De omstandigheden zijn namelijk perfect voor het verbouwen van koffie. Wat zijn deze goede omstandigheden precies?

Onder andere de rijke vulkanische grond, het vochtigheidspeil, de volle zon evenals de koude nachten zorgen er samen voor dat de koffiebessen zich kunnen ontwikkelen tot een Specialty coffee.

STRICTLY HIGH GROWN (SHG)
Dit is een term voor koffiebonen die geteeld worden op een hoogte van minimaal 1300 meter. Deze Specialty koffie wordt dus verbouwd op een hoogte van 1.500 tot 1.700 meter. Dit zorgt ervoor dat de koffiebessen langzaam kunnen rijpen. Langzaam rijpen zorgt voor een goede smaak.

 

PROCES

Allereerst worden de koffiebessen geplukt. Dit gebeurt uitsluitend met de hand. Daarna worden de bessen gewassen. De rijpe (rode) en onrijpe (groene) bessen zinken en worden verwerkt in een centrifugale pulpmachine. Omdat het zachte vruchtvlees breekt, komen de rijpe bonen tevoorschijn. En worden vervolgens gescheiden van het zachte vruchtvlees. Deze pulp wordt vervolgens samen met de groene bessen verwijderd.

Om het vruchtvlees helemaal te verwijderen ondergaan de bonen een gistingsproces in grote watertanks. Hierdoor krijgen gewassen koffiebonen hun karakteristieke fris-zure [rinse] smaaknuance. Na de gisting worden de bonen goed gespoeld in schoon water en vervolgens door de zon of in speciale machines gedroogd. Zodra de bonen helemaal droog zijn, verwijdert een pelmachine de hoornschil en het zilvervlies. Ten slotte worden de bonen gesorteerd op kwaliteit. 

De natte bewerking is zoals je kunt lezen arbeidsintensiever en levert alleen rijpe bonen op. Dit geeft een betere kwaliteitsgarantie.

 

TASTE

TOM, BARISTA & COFFEEROASTER BIJ COOK & BOON:

‘Twee van mijn favoriete smaken proef je direct terug: melkchocolade en citrus. De stevige body zorgt voor een rijk en vol mondgevoel. Perfect als je een liefhebber bent van een intens kopje koffie.”

Zetmethode: filter+ espresso

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’