latte macchiato

Wat is Slow Coffee?

Slow brewed coffee; voor de perfecte smaakbeleving. In de koffiewereld zie je regelmatig Single Origin voorbij komen. Hoewel wij echt geloven in het signatuur van een goede koffiebranderij met eigen mooie blends, zien wij ook de kracht van deze specialty coffees.

slow living, slow coffee

Slow brewed coffee; voor de perfecte smaakbeleving. In de koffiewereld zie je regelmatig Single Origin voorbij komen. Hoewel wij echt geloven in het signatuur van een goede koffiebranderij met eigen mooie blends, zien wij ook de kracht van deze specialty coffees.

Waar we voorheen vooral voor snelheid en gemak gingen op het gebied van koffie, wint slow brewed coffee steeds meer terrein. Koffie zetten met de hand wordt ook onder het grotere publiek steeds meer gedaan. Je ziet dat men steeds meer gaat voor kwaliteit en met aandacht je product bereiden. Zowel in de keuken qua gebruik (liever vers dan uit een pakje) als de basis van het product (liever een goed stuk vlees van de slager dan de kiloknaller). We willen weten waar het product vandaan komt.

Ook op koffiegebied is deze verschuiving merkbaar. Steeds vaker mogen de mooie espressomachines met verse bonen gezien worden op het aanrecht. Ook mag de coffeecorner gezien worden in huis.

Daarnaast wordt er dus steeds meer slow coffee gezet: met de hand. Een fijne afwisseling naast een stevige espresso; een milde en friszurige specialty coffee. Je moet er even geduld voor hebben, maar dan heb je ook wat.

Je hebt keuze uit diverse zetmethodes voor slowcoffee zoals de sexy Chemex, een AeroPress of een Hario V60, en de french press of ambachtelijke percolator. Ook de hippe Moccamaster, is als filterzetapparaat zeer geschikt.

Slow koffie wordt ook vaak filterkoffie genoemd. Het is belangrijk dat je het met aandacht zet. Ieder stap in het brouwproces heeft namelijk een impact op de smaakbeleving van de koffie.

De keuze van koffiebonen (check de herkomst van de bonen) tot de maalgraad en de hoeveelheid water…het is wegen en proberen tot je de perfecte filterkoffie hebt. 

Onze Roast on Demand coffee en de Ethiopia Brazil is geschikt als filterkoffie.

ethiopia brazil koffiebonen
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’