lungo

Wat is Lungo koffie

Lungo koffie is een term die je misschien al wel eens hebt gehoord, maar wat is het precies? Is het hetzelfde als een “gewone” koffie? In deze blogpost lees je meer over het bereidingsproces en de unieke kenmerken van lungo koffie.

 

Oorsprong van Lungo Koffie

Het woord “lungo” komt uit het Italiaans en betekent “lang”. Het verwijst naar de manier waarop deze koffie wordt bereid. Een lungo wordt wat langer geëxtraheerd dan een espresso. Dit resulteert in een grotere kop koffie met een mildere smaak.

Bereidingsproces

Het bereiden van een lungo is vergelijkbaar met het maken van een espresso, maar met een cruciaal verschil: de hoeveelheid water. Bij een lungo gebruik je ongeveer twee keer zoveel water gebruikt als bij een espresso. Dit betekent dat het water langer door de koffie heen loopt, wat leidt tot een langere extractietijd en meer koffie.

Koffiebonen voor een lungo

Meestal zijn koffiebonen zowel te gebruiken voor een lungo als een espresso. Cook & Boon koffiebonen zijn in de basis gebrand voor de perfecte espresso. In de range aan koffiebonen vind je ook bonen met een iets lichter brandprofiel, deze zijn beter bruikbaar voor een lungo.

Koffie lungo smaaktonen

Hier is een stap-voor-stap gids voor het maken van een lungo:

  1. Koffiebonen: Begin met jouw favoriete koffiebonen, dit kunnen dezelfde zijn als die je voor een espresso zou gebruiken.
  2. Maalgraad: Zorg ervoor dat de maling fijn is, zoals bij een espresso.
  3. Waterhoeveelheid: Gebruik ongeveer 55 ml water voor een lungo, in plaats van de 30 ml voor een espresso.
  4. Extractietijd: De extractietijd is langer, meestal rond de 35 seconden. Het aftellen begint zodra je op de knop hebt gedrukt; de eerste druppels komen 5 a 10 seconden daarna uit de tuitjes van de filterdrager.

Extractietijd/ doorlooptijd

De extractietijd hangt af van de maling (korrelverdeling) in te stellen met de molen. En de hoeveelheid gemalen koffie (grammen), af te wegen op de weegschaal.

 Smaak en Kenmerken

Omdat een lungo langer wordt geëxtraheerd dan een espresso, heeft het een andere smaakprofiel. De smaak is milder, omdat de langere extractietijd betekent dat meer bittere en minder intense smaken uit de koffie worden gehaald. Dit betekent niet dat de koffie niet vol van smaak kan zijn.

Lungo versus Andere Koffiesoorten

Lungo: langere extractietijd, groter volume (55 ml), mildere smaak.

Americano: een espresso waaraan heet water is toegevoegd, wat een grotere, maar nog steeds intense kop koffie geeft. Omdat de cremalaag hierdoor oplost, is de koffie lichter dan de long black.

Long Black: minder sterk dan een lungo, zonder de koffie teveel te trekken. Eerst warm water in een kopje en daarna een espresso. De espresso is sterker verdund, maar behoudt zijn balans en crema.

Perfecte Lungo Tips

Koffiebonen: Gebruik vers gemalen koffiebonen voor de beste smaak.  Wij adviseren De Classic om de perfecte lungo mee te zetten.

Machine: Een goede espressomachine met een instelbare watervolume optie kan helpen om de perfecte lungo te maken.

Proef en Pas Aan: Experimenteer met de maling en de extractietijd om je ideale smaakprofiel te vinden.

Conclusie

Lungo koffie biedt een interessante variatie op de traditionele espresso. Met zijn grotere volume en mildere smaak is het een uitstekende keuze voor iedereen die van een langere koffiedrinkervaring willen genieten zonder in te boeten aan kwaliteit en smaak. Of je nu een doorgewinterde koffiekenner bent of een nieuwsgierige nieuwkomer, het verkennen van lungo koffie kan een verrijking zijn voor je dagelijkse koffiebeleving.

Geniet van je volgende kop lungo!

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’