tasting wheel blog

Hoe herken ik smaaktonen in koffie?

Koffie is zoveel lekkerder als je er meer van weet

Soms lees je iets over smaaktonen van chocolade of noten in koffie. Wat zorgt ervoor dat koffie die smaak heeft? En hoe herken ik de smaken in koffie? 

Wat jij lekkere koffie vindt is persoonlijk, het is net als met wijn. Ook is het moment van de dag en hetgeen wat je erbij eet bepalend. Maar er zit wel degelijk verschil in koffie.

De boon en de koffieplantage

De hamvraag: wat bepaald de smaaktonen van koffie? De diepte van de smaak wordt bepaald door het brandproces maar de smaak van koffie wordt met name bepaald door de herkomst van de koffiebonen. Cook & Boon gebruikt voornamelijk Arabica koffiebonen, waarbinnen veel variëteiten bestaan. Ze verschillen qua smaaktonen, zuurgraad en zogenaamde ‘’body’’.

Koffiebonen van Amerikaanse plantages zijn populair. Koffie uit Brazilië, Colombia, Mexico en Guatemala kenmerken zich door nootachtige chocoladetonen. De koffie uit deze landen vormt bij Cook & Boon vaak de basis van de blend.

Aangevuld met interessante, subtiele tonen van citrusvruchten en bloemen uit koffiebonen die hun oorsprong in Afrika vinden. Single origins uit Ethiopië of Rwanda zijn perfect voor liefhebbers van lichte koffies.

smaaktonen in koffie proeven coffee cuppen
flavor wheel

Tasting wheel; smaaktonen in koffie

Het is niet altijd gemakkelijk om de smaken die je proeft op de juiste manier te omschrijven. Het tasting wheel kan je daarbij helpen. Als je iets nootachtigs proeft wat voor soort noten proef je dan?

Zet koffie en laat hem een beetje afkoelen. Neem een slok, houd de koffie even in je mond en adem uit door je neus. Concentreer je op de binnenste cirkel van het Coffee Tasters Flavor wheel. Proef je nu noten of bloemen? Neem nog een slok en probeer dan wat meer te specificeren. Proef je bij noten, zoete amandelen of wat meer cashew? Zo werk je steeds verder op het wiel naar buiten toe. Hoe vaker je dit doet hoe beter je wordt in het herkennen van smaken.

Tijdens onze Barista training doen we vaak een geurtestje. Grappig om te zien dat als je in een groep proeft of ruikt, word je smaak snel beïnvloedt door de ervaring van een ander.

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’