bourbon barrel aged

Wat is Bourbon Barrel Aged coffee?

Bourbon Barrel Aged coffee, klinkt goed maar wat is het?

De koffiewereld kent vele trends. Eén van die trends is het laten rijpen van koffiebonen op houten vaten, afkomstig uit de productie van whiskey en rum. In samenwerking met Big Belly Brewing Breda zijn we een aantal weken geleden gestart om de feestdagen te voorzien van deze nieuwe koffie ervaring.

De trend van het hergebruiken van vaten van gedestilleerde dranken is al een aantal jaar in opkomst. Zoals bier gebrouwen op oude whiskey-vaten, evenals sigaren en zelfs pepers. Heb je al eens gehoord van koffie gerijpt in een wiskey-vat?

Hoe wordt dat gemaakt? En proef je dan echt de wiskey?

COOK & BOON COFFEEROASTERS X BIG BELLY BREWING

Onze vrienden van Big Belly beschikken over veel kennis van het laten rijpen van bier op gebruikte vaten en wij van Cook & Boon over het proces van koffieplant tot gebrande boon. Vandaar dat we onze krachten hebben gebundeld; het resultaat?

Een Braziliaanse koffieboon, de Yellow Bourbon variëteit, gerijpt in een vat afkomstig van de Woodford Reserve distilleerderij uit Kentucky/ Verenigde Staten.

BOURBON coffee facts

  • Land Brazilië
  • Regio Matiqueira de Minas
  • Hoogte 1.100- 1.450 meters above sea level
  • Methode Pulped Natural
  • Variëteit Bourbon

Barrel whiskey facts

De Woodford Reserve distilleerderij maakt al sinds 1812
verschillende bourbon whiskeys op authentieke wijze. Het vat waar wij de koffie
in hebben laten rijpen, heeft gediend om de Straight Bourbon Whiskey van een
mooie houtlagering te voorzien.

Deze amberkleurige bourbon Wiskey heeft in de neus gedroogd fruit, maar ook sinaasappel en cacao. Je herkent dus smaakkenmerken in de hoek van citrus en kaneel, maar ook toffee en kruidigheid. Een heerlijke combinatie!

bourbon barrel

best of both worlds

De groene en dus nog ongebrande koffiebonen zijn in het vat gegoten, waarna we het vat hebben dichtgetimmerd. Waar er normaal gesproken een periode van 2 tot 3 weken wordt aanbevolen voor het laten rijpen, hebben we gekozen voor een periode van maar liefst 6 weken! Daardooor heeft de koffie een extra diepe smaakdimensie.

Ontdek een smaak die je nog niet eerder hebt ontdekt in koffie!

Zo komt er een frisse houttoets naar voren, met daarna wat kers en warmte van de Bourbon Whiskey. De koffie is gebrand met een lichter brandprofiel gericht op het gebruik voor espresso.

Het natafelen tijdens de feestdagen wordt met deze koffie een moment om niet te vergeten. Verwen jezelf of je gasten met deze prachtige espresso. Tijdens de feestdagen wordt er flink uitgepakt wat luxueus eten betreft, sluit ook eens af met een koffie waar je nog lang over zult napraten.

Let op! De Bourbon Barrel aged coffee is een limited edition dus er zijn maar enkele verpakkingen van deze speciale koffie verkrijgbaar!

tip van onze barista's:

Dosering enkele espresso: 10 gram
Bourbon barrel dosering dubbele espresso: 18 gram
Ideale doorlooptijd: 27 seconden

Een tip voordat je de koffie gaat zetten; verwarm de kopjes die je gaat gebruiken eventjes voor, hierdoor blijft de espresso wat langer op temperatuur.


SHOP DEZE BOURBON BARREL AGED COFFEE HIER

bourbon barrel wiskey
bourbon barrel aged coffee
bourbon barrel aged coffee
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’