cortado Cook & Boon

Wat is een Cortado koffie?

In de wereld van koffiespecialiteiten is er een brede keuze  aan dranken om uit te kiezen, elk met zijn eigen unieke smaakprofiel en bereidingswijze. Een van de minder bekende, maar steeds populairder wordende keuzes, is de cortado. Maar wat is een cortado precies, en waarom zou je deze moeten proberen?

een koffiedrank van Spaanse oorsprong

De cortado is een koffiedrank van Spaanse oorsprong. De naam “cortado” betekent letterlijk “gesneden” in het Spaans, wat verwijst naar het proces waarbij de sterke smaak van een espresso wordt verzacht door de toevoeging van een gelijke hoeveelheid warme melk. Dit maakt de cortado een perfect gebalanceerde drank, ideaal voor mensen die de smaak van espresso waarderen maar deze soms te intens vinden.

Hoe wordt een Cortado bereid?

De bereiding van een cortado is eenvoudig, maar vereist precisie. Het begint met het kiezen van de espressobonen die jij lekker vindt. Je maakt een enkele of dubbele shot espresso, die wordt gemengd met een gelijke hoeveelheid warme (haver/amandel/soya/koe) melk. De melk wordt niet opgeschuimd tot een dikke schuimlaag, zoals bij een cappuccino, maar wordt eerder licht gestoomd zodat het een gladde, vloeibare textuur behoudt. Dit zorgt ervoor dat de cortado een fluweelzachte drank is zonder schuim, die meestal wordt geserveerd in een klein glas, vaak van ongeveer 150 ml.

De smaakervaring

Een cortado biedt een unieke smaakervaring. Door de gelijke verhouding van espresso en melk, behoudt de drank de rijke, complexe smaak van koffie, maar dan met een zachtere, minder bittere afdronk. Het is de perfecte keuze voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar een harmonieuze balans tussen de robuustheid van espresso en de zachtheid van melk.

Wanneer drink je een Cortado?

De cortado is een veelzijdige drank die op elk moment van de dag kan worden genoten. Het is een geweldige optie voor een laat ontbijt, een vroege middagpauze, of zelfs na het avondeten als een lichtere koffiekeuze. In Spanje wordt de cortado vaak gezien als een ideale metgezel voor een gesprek of een rustig moment in de middag.

Of je nu een doorgewinterde koffiekenner bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om van je koffie te genieten, de cortado is een uitstekende keuze. Met zijn perfecte balans tussen koffie en melk, biedt het een verfijnde en toegankelijke koffie-ervaring die moeilijk te weerstaan is.

 

Lees ook: Espresso macchiato vs Cortado

Een bestseller: de Original allround Koffiebonen. Verse koffie met een rijke smaak. Met een allround karakter: perfect voor uw dagelijkse espresso. Een pittige koffie met een aroma van geroosterde granen met hints van zoet fruit.
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’