Wat-is-een-Americano-koffie

Wat is een americano koffie?

In de wereld van koffie zijn er talloze variaties om uit te kiezen, van de klassieke espresso tot de cappuccino. Eén van de meest populaire opties onder koffieliefhebbers is de Americano. Maar wat is een Americano koffie precies, en hoe verschilt deze van andere koffiedranken?

De oorsprong van de Americano

De Americano, ook wel bekend als “Caffè Americano”, vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat dat Amerikaanse soldaten, die waren gestationeerd in Italië, de traditionele Italiaanse espresso te sterk vonden. Om de smaak te verzachten en de koffie meer op de drip koffie te laten lijken die ze thuis gewend waren, voegden ze heet water toe aan de espresso. Zo ontstond de Americano zoals we die nu kennen: een espresso aangelengd met heet water.

Wat maakt een Americano anders?

Een Americano wordt meestal bereid door een enkele of dubbele espresso te zetten en daar heet water aan toe te voegen. De verhouding tussen espresso en water kan variëren, afhankelijk van persoonlijke voorkeur, maar een veelgebruikte verhouding is één deel espresso op twee delen water. Dit resulteert in een kop koffie die minder intens is dan een pure espresso, maar met behoud van de rijke smaak en aroma’s die kenmerkend zijn voor espresso.

Hoe maak je een Americano?

Een Americano is vrij eenvoudig te maken, zeker als je thuis een espressomachine hebt. Volg deze stappen voor een perfecte Americano:

 

    1. Bereid een espresso: Zet een enkele of dubbele espresso met je espressomachine. Zorg ervoor dat de koffie goed gemalen is en gebruik vers water voor de beste smaak.

    1. Voeg heet water toe: Giet heet water (niet kokend) bij de espresso. De hoeveelheid water hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeur. Begin met een verhouding van 1:2 (espresso) en pas aan naar wens.

  1. Geniet: Je Americano is klaar! Je kunt ervoor kiezen om melk, suiker of andere smaaktoevoegingen toe te voegen, maar een klassieke Americano wordt meestal zwart gedronken.

Americano vs. andere koffies

Het is belangrijk om te weten hoe een Americano zich verhoudt tot andere populaire koffiedranken. In tegenstelling tot een long black, een vergelijkbare koffie uit Australië en Nieuw-Zeeland, wordt bij een Americano eerst de espresso gezet en daarna het water toegevoegd. Bij een long black wordt eerst heet water in het kopje gedaan en vervolgens wordt de espresso erop geschonken, wat resulteert in een iets andere smaakervaring.

Een Americano is ook anders dan een gewone filterkoffie of drip coffee. Hoewel de intensiteit vergelijkbaar kan zijn, heeft de Americano door het gebruik van espresso een rijker en voller smaakprofiel dan de meeste filterkoffies.

Conclusie

De Americano is een veelzijdige en toegankelijke koffiedrank die perfect is voor liefhebbers van espresso die op zoek zijn naar een mildere optie. Met zijn rijke smaak, eenvoudige bereidingswijze en interessante geschiedenis is het geen wonder dat de Americano wereldwijd zo populair is geworden. Of je nu een doorgewinterde koffiedrinker bent of nieuw in de wereld van koffie, de Americano biedt een heerlijke balans tussen smaak en sterkte die je zeker zal bevallen.

pROEFPAKKETTEN VOOR JE ESPRESSOMACHINE:

Proefpakket-espressomachine-mild
MILD
.Proefpakket-espressomachine-sterk
STERK
.Proefpakket-espressomachine-sterk en mild
STERK & MILD
share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’