Perfecte latte macchiato

Zo maak je de perfecte latte macchiato

Een latte macchiato is een heerlijk, gelaagd koffiedrankje dat perfect in balans is tussen romige melk en rijke espresso. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar smaakt ook fantastisch. In deze blogpost leer je stap voor stap hoe je de perfecte latte macchiato kunt maken, zelfs als je geen ervaren barista bent.

Wat is een Latte Macchiato?

Voordat we aan de slag gaan, is het belangrijk om te begrijpen wat een latte macchiato precies is. De term “latte macchiato” komt uit het Italiaans en betekent “bevlekte melk”. Dit verwijst naar de techniek waarbij de melk eerst in het glas wordt gegoten en vervolgens ‘bevlekt’ wordt met een shot espresso, waardoor er mooie lagen ontstaan. Een latte macchiato wordt vaak verward met een koffie verkeerd.

Benodigdheden

Voor het maken van een latte macchiato heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Espressomachine of koffiezetapparaat dat espresso kan maken
  • Melkopschuimer (handmatig, elektrisch of stoompijpje)
  • Volle melk (je kunt ook amandel-, soja- of havermelk gebruiken)
  • Espresso bonen van hoge kwaliteit
  • Glazen latte macchiato glas (ideaal voor het zichtbare laagjeseffect)
  • Lepel

Stap 1: Verwarm en schuim de melk op

Begin met het verwarmen van ongeveer 200 ml melk. Je kunt de melk opschuimen met een melkopschuimer, een stoompijpje aan je espressomachine, of zelfs met een handmatige garde als je geen van beide hebt. Het doel is om de melk op te warmen tot ongeveer 65-70 graden Celsius, waarbij je een gladde, romige schuimlaag creëert. Zorg ervoor dat het schuim stevig is maar niet te stijf, met kleine, fijne belletjes voor de beste textuur.

Stap 2: Giet de melk in het glas

Giet de opgeschuimde melk voorzichtig in een hoog latte macchiato glas. Gebruik een lepel om het schuim tegen te houden, zodat je eerst alleen de warme melk in het glas schenkt. Daarna kun je met de lepel de schuimlaag er voorzichtig bovenop scheppen. Het doel is om ongeveer twee derde van het glas te vullen met melk en schuim.

Stap 3: Zet de espresso

Terwijl je melk zich settelt, zet je een enkele shot espresso (ongeveer 30 ml). Gebruik versgemalen koffiebonen van hoge kwaliteit voor de beste smaak. Espresso moet sterk en geconcentreerd zijn, dus zorg ervoor dat je machine goed ingesteld is. Idealiter zou je espresso tussen de 25 en 30 seconden moeten doorlopen.

Stap 4: Voeg de espresso toe

Nu komt het magische moment: het creëren van de lagen. Giet de espresso langzaam in het glas, bij voorkeur over de achterkant van een lepel die je net boven het melkschuim houdt. Dit zorgt ervoor dat de espresso voorzichtig in de melk zakt en een mooie, donkere laag creëert tussen de melk en het schuim. Je zult zien dat de espresso een ‘bevlekking’ achterlaat in de melk, wat het kenmerk is van een goede latte macchiato.

Stap 5: Serveren

Je latte macchiato is nu klaar om te serveren! Voor de finishing touch kun je een beetje cacao of kaneel over het schuim strooien, of zelfs een siroop naar keuze toevoegen voordat je de espresso inschenkt, voor een extra smaakdimensie.

Met deze eenvoudige stappen en een beetje oefening kun je thuis de perfecte latte macchiato maken. Het is een indrukwekkende drank om te serveren aan gasten, of om jezelf te verwennen met een café-waardige ervaring.

Verse koffiebonen aanvullen in koffiemolen

Original koffiebonen

De Original melange is gemaakt voor de liefhebber van een aromatische koffie met een volle en rijke body. De smaak van deze koffie omschrijft zich het beste als nootachtig met een hint van rood fruit, met in de neus een hint van geroosterde granen. Drink hem puur als espresso, of heerlijk in combinatie met volle melk als Latte Macchiato

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’