Lungo koffie

Beste koffiebonen voor een volautomaat

Steeds vaker kiezen huishoudens en kantoren voor een koffiemachine met verse koffiebonen in plaats van koffie in cupjes. Ga je als een heuse thuisbarista aan de slag met een filterdrager koffiemachine en een losse molen? Of kies je voor iets meer snelheid en gemak met een volautomaat?

Voor beiden geldt; een goede kop koffie begint bij de juiste koffiebonen. Heb je een volautomaat thuis? Dan helpen we jou in deze blogpost op weg en geven we je enkele aanbevelingen om het beste uit je volautomaat te halen.

Wat is een volautomaat?

Een volautomaat is een type koffiezetapparaat dat volledig is geautomatiseerd. Dit betekent dat er relatief weinig handelingen nodig zijn om koffie te zetten. De machine maalt zelf de koffiebonen, doseert de gemalen koffie en voegt de juiste hoeveelheid water toe. Het zetten van koffie gaat dus volledig automatisch.

Afhankelijk van het model zijn er extra functies, zoals een melkopschuimer voor het maken van cappuccino’s en latte. De machines zijn vaak voorgeprogrammeerd waardoor je de perfecte dosering tussen melk en espresso kunt maken.

Volautomatische koffiemachines zijn gemakkelijk in het gebruik en daardoor erg populair. Ook levert de machine daarbij een consistente kwaliteit. 

1. Kwaliteit van de koffiebonen

De eerste stap bij het kiezen van de beste koffiebonen voor je volautomaat is te investeren in hoogwaardige bonen. Goedkope bonen van lage kwaliteit resulteren vaak in een bittere of vlakke smaak. Zoek naar bonen die vers zijn gebrand en afkomstig zijn van gerenommeerde branderijen.

2. Arabica vs. Robusta

Koffiebonen zijn grofweg onder te verdelen in twee hoofdsoorten: Arabica en Robusta.

  • Arabica: Bekend om hun zachte, complexe smaken met tonen van fruit en bloemen. Ze hebben over het algemeen minder cafeïne en een lagere zuurgraad. Ideaal voor liefhebbers van een verfijnde smaakervaring.
  • Robusta: Sterker en bitterder, met een hogere cafeïnegehalte. Deze bonen hebben een krachtigere smaak en worden vaak gebruikt in espressomelanges voor hun dikke crema.

Voor volautomaten is er vaak een voorkeur voor Arabica bonen vanwege het zachtere smaakprofiel, maar een mix van beide kan ook uitstekende resultaten opleveren.

3. Brandingsniveau

Het brandingsprofiel van de koffiebonen heeft een grote invloed op de uiteindelijke smaak van je koffie.

  • Licht gebrand: Behoudt veel van de oorspronkelijke smaken van de koffieboon. Vaak licht en fruitig.
  • Medium gebrand: Een balans tussen zoetheid en zuurheid, met een vollere body.
  • Donker gebrand: Sterker en bitterder, met geroosterde en chocoladeachtige tonen. Ideaal voor espresso’s en koffies met melk zoals een cappuccino.

Voor een volautomaat is een medium tot donker gebrande boon vaak de beste keuze, omdat deze bonen consistentere resultaten geven en goed werken met de verschillende instellingen van de machine.

4. De beste koffiebonen voor een volautomaat; aanbevelingen

  • Supercharged: De diepe, intense smaak is het resultaat van de allerbeste Arabica bonen. Perfect voor maandagochtenden en de momenten dat je wel een extra kick kan gebruiken. Herken smaaktonen van pure chocolade, spiced fruit en hazelnoten. Herkomst van de koffiebonen: Brazilië, Mexico en Guatemala.

 

  • Original koffiebonen: Perfect voor uw dagelijkse espresso, maar verre van alledaags. De Original koffiebonen zijn goed te gebruiken in melkkoffies, maar kan ook gebruikt worden als een goede stevige lungo. Herkomst van de koffiebonen: Brazilië, Guatemala en Colombia.

5. Versheid

Koop altijd vers gebrande koffiebonen en maal ze vlak voor gebruik. Hoewel een volautomaat een ingebouwde molen heeft, is het belangrijk om de bonen niet te lang in de bonenhouder te laten zitten. Dan verliezen ze snel hun aroma. Bewaar je koffiebonen in een luchtdichte container op een koele, donkere plaats om de versheid te behouden. En vul de molen zodra je ook daadwerkelijk koffie gaat drinken.

Conclusie

Het kiezen van de beste koffiebonen voor je volautomaat kan een wereld van verschil maken in je dagelijkse koffie-ervaring. Investeer in hoogwaardige bonen, experimenteer met verschillende soorten en brandingsniveaus, en ontdek welke smaken het beste bij jou passen. Met de juiste koffiebonen haal je het beste uit je volautomaat en geniet je elke dag van een perfecte kop koffie.

share this post

related stories

FOR PEOPLE
WITH TASTE

Wij blijven onszelf, doen wat we beloven en varen onze eigen koers. Dat doen we vol trots in onze branderij in Breda, waar we niet alleen durven, maar ook meteen doen. En lukt iets niet, dan lachen we er samen om en leren ervan. We hebben ons bedrijf gebouwd op eerlijkheid en transparantie. We staan open voor kritiek, al krijgen we die vrij weinig.

 Al 30 jaar zijn Paul en Frank Merkus obsessief bezig met de perfecte espresso. Er was nog geen internet, een barista bestond nog niet en Latte was als je verkering ver weg woonde. We hadden maling aan de grote koffiebranders en gingen met een kleine Probat brander het avontuur aan. Experimenteren en ontdekken om de beleving van koffie te verbeteren. En dat blijven we doen. Met een team vol koffiegekken die met dezelfde liefde de allerbeste koffiebonen branden en nieuwe blends ontdekken. For people with taste.

COOK & BOON
& BONO

‘De koffie van Cook & Boon is voor mij toch wel de ideale afsluiter van een lunch of diner, maar hoe is de samenwerking ontstaan:

Ik heb Frank & Paul (Cook & Boon) leren kennen in de periode dat ik bij Inter Scaldes aan de slag ging als restaurant manager. Wat me gelijk opviel was de gedrevenheid en de bereidheid om van hun koffiebonen uiteindelijk de beste koffie te maken.

Dit door de militaire precisie waarmee ze altijd de koffiemachines afstellen in samenspraak met ons, maar ook de bereidheid waarin in ze klaar staan om een koffie- en/of baristatraining  te geven in hun Barista Academy in Breda of op locatie. 

Toen wij begin 2020 Salon de Provence in Breda overnamen was er dan ook geen twijfel of we voor Cook & Boon moesten gaan. Samen hebben we de verschillende koffieblends geproefd. Voor ons was uiteindelijk de Bio fairtrade de meest uitgebalanceerde after lunch- en/of  diner koffie. 

De service is erg persoonlijk en ze zijn altijd bereid om met je mee te kijken om je koffieplan naar een nog hoger niveau te brengen. Natuurlijk is het ook erg fijn dat het een Bredase branderij is. We proberen toch de meeste leveranciers zo lokaal mogelijk te vinden.’